Antenka w Octavii - jak złożyć :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blysk777
    Classic
    • 2009
    • 17

Antenka w Octavii - jak złożyć :)

Maicroft, ale wiesz co to jest to cos, co je trzeba przerobic?
  • ZipY
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 875

Antenka w Octavii - jak złożyć

Zanim się przekopię przez manual mojej nowej skody to brud zacznie odpadać, dlatego pytanko do Was obeznanych z wynalazkiem takim jak antena radiowa Jak to się składa zeby autko umyc na myjni?? hihih

Dajcie jak najszybciej znac, bo niedlugo nie będę wiedzieć jaki kolor ma moje cudo
    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

Odkręca się i kładzie na tylnej szybie poczym przykręcasz i myjesz autko
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez koja86
        Nie inaczej Jarku :diabelski_usmiech

ZipY, trochę techniki i się gubimy :wink:
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• nickmar
          Drive
          • 2007
          • 83

Zamieszczone przez koja86

Pierwszy raz tez mialem z tym problem, ile to sie nameczylem zeby ja wyjac hehehe... az w koncu wymyslilem ze ja poloze i dokrece, bylem dumny ze swojego pomyslu. Jak sie pozniej okazalo niestety ameryki nie odkrylem

Komentarz

• kris1235
            Rider
            • 2007
            • 332

ale jest tez mozliwosc wyjecia jej na czas mycia i potem wkrecenia na swoje miejsce , bo jak obserwowalem jak wraca suszarka i naciaga antene ktora z calej sily strzela w tylna szybe to myslalem ze dostane zawalu

Komentarz

• nickmar
              Drive
              • 2007
              • 83

Zamieszczone przez kris1235
              ale jest tez mozliwosc wyjecia jej na czas mycia i potem wkrecenia na swoje miejsce , bo jak obserwowalem jak wraca suszarka i naciaga antene ktora z calej sily strzela w tylna szybe to myslalem ze dostane zawalu
              W jaki sposob sie ja wyjmuje, bo jak chcialem wyjac u siebie to prawie radio dachem wychodzilo??

Komentarz

• kris1235
                Rider
                • 2007
                • 332

podczas odkrecania w miare mocno ciągnąć i wyjdzie , jak to sie mowi : pierwszy raz jest najgorszy a potem to juz lekko idzie ale naprawde jest to mozliwe , ja tak robie

Komentarz

• ZipY
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 875

Ano właśnie nie chodzi o technikę i gubienie się - tylko brak potrzeby wyważania już otwartych drzwi. Jak moja octavianka na mnie czekała to własnie miała tak położoną antenkę i to mnie mocno zastanawiało, bo w przypadku poldolota mojego nie było problemu żeby bat po prostu odłączyć i wrzucić do kabiny.

Zatem odkręcamy i próbujemy ciągnąć w najgorszym wypadku po prostu ją położę odkręconą i będę się modlić, żeby mnie suszarka nie zabiła hihihih
                  http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• nickmar
                    Drive
                    • 2007
                    • 83

Zamieszczone przez ZipY
                    Zatem odkręcamy i próbujemy ciągnąć w najgorszym wypadku po prostu ją położę odkręconą i będę się modlić, żeby mnie suszarka nie zabiła hihihih
                    Po polozeniu musisz ja jeszcze dokrecic, inaczej rzeczywiscie moze Cie zabic.

[ Dodano: Sro 17 Paź, 07 22:11 ]
                    podczas odkrecania w miare mocno ciągnąć i wyjdzie , jak to sie mowi : pierwszy raz jest najgorszy a potem to juz lekko idzie ale naprawde jest to mozliwe , ja tak robie
                    Podobno jest to patent na zlodzieja, w ASO rowniez sie dowiedzialem ze jej sie nie wyciaga, wiec skoro to mozliwe to mysle ze zlodziej tez o tym by wiedzial. A jakos nie udalo mi sie spotkac do tej pory Octy bez anteny.

Komentarz

• oranje
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 148

Ja przed myciem odkręcałem i kładłem na szybę (i już nie dokręcałem). Ale kiedyś na automacie na Orlenie przyszła chwila, że mi ją zmyło! Potem oglądałem na kamerce u szefa stacji jak frunie do ścieków :lol: O całkowitym odkręcaniu antenki nic nie słyszałem :shock:
                      Więc lepiej ZipY - dokręcaj ją po złożeniu
                      Pzdr

Komentarz

• kris1235
                        Rider
                        • 2007
                        • 332

no czyli skoro zmylo to jest jednak mozliwosc calkowitego odkrecenia

Komentarz

• nickmar
                          Drive
                          • 2007
                          • 83

Odrabanie palca tez mozna nazwac odkreceniem, tylko chyba przykrecic nie bedzie juz tak latwo

Komentarz

• oranje
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 148

Tak, no oczywiście, to tez jest forma odkręcenia :lol: I to nawet chyba najnowocześniejsza bo bezdotykowa!

Komentarz

• kris1235
                              Rider
                              • 2007
                              • 332

ok,skoro uwazacie ze to niemozliwe to niech kazdy stosuje swoja metode

Komentarz

• darek93
                                Classic
                                • 2007
                                • 36

Proponuję po przykręceniu antenki w poziomie schować końcówkę anteny w szparze pomiedzy dachem a klapą bagażnika. Tak zablokowana antena nie ma szans na udzkodzenie szyby ani anteny... Nauczyłem się tego od pracownika myjni Skody

Komentarz

• ZipY
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 875

Podoba mi się Wasz tok myślenia szczególnie ten z palcem jest zawodowy

Generalizując oceniam, że dobrze że to pytanie się pojawiło bo w ten sposób na pewno wszyscy właściciele skód dowiedzą się, co i jak można z tą antenką

Dzięki serdeczne za odzew jutro sprawdzę jak to jest sam na własnej skórze, a o efektach oczywiście poinformuję

Komentarz

• Babka_Kiepska
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 315

Zamieszczone przez darek93
                                    Proponuję po przykręceniu antenki w poziomie schować końcówkę anteny w szparze pomiedzy dachem a klapą bagażnika. Tak zablokowana antena nie ma szans na udzkodzenie szyby ani anteny... Nauczyłem się tego od pracownika myjni Skody
                                    Dokładnie właśnie w ten sposób, zresztą był już taki temat na forum ...

Najważniejsze że to działa !!!
                                    O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil

SKODA OCTAVIA Sales Sheet 1950'S k

Komentarz

• heron
                                      Drive
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 41

A ja proponuje do myjni bezdotykowej. Odkrecac nie trzeba i lakier sie nie zniszczy
                                      Pozdro,
                                      Heron

Komentarz

• tomekjmopl
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1187
                                        • Opel
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Heron, może Cię zaskoczę, ale częste mycie w myjni bezdotykowej niszczy lakier i nie tylko, jak pieron - to jest przecież chemia jak skurczybyk :!: - reasumując czasem można sobie umyć auto bezdotykowo, ale na stałe nie polecam :wink:

Komentarz

• ZipY
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 875

Babka_Kiepska dzięki za podpowiedź

Rzeczywiście dziś złożyłem sobie antenkę i zakręciłem a koncówkę umiesciłem w szczelinie między dachem a szybą. Wszystko było ok

Dzieki wszystkim za pomoc

PS: Ja myłem na myjni dotykowej ale takiej, która w szczotkach ma tkaninę taką miękką, więc było ok

Samochód się błyszczy, że aż się go przestraszyłem

Pozdrawiam

Komentarz

• oranje
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 148

Na myjnie dotykowe np. Orlen radziłbym uważać! Kumpel myl swoja Fabie na takiej myjni srednio 1-2 razy w miesiącu przez ostatnie 2,5 roku. Efekt jest taki, że na szczytach przednich błotników lakier jest tak wytarty, że pomimo lakieru metalik - jest mat jakby przejechał szlifierką! :shock: Wóz - a przynajmniej te błotniki nadają się do malowania. Z dotykowej radze korzystac tylko w wyjątkowych przypadkach.
                                            pzdr

Komentarz

• Babka_Kiepska
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 315

Zamieszczone przez ZipY
                                              Babka_Kiepska dzięki za podpowiedź
                                              Rzeczywiście dziś złożyłem sobie antenkę i zakręciłem a koncówkę umiesciłem w szczelinie między dachem a szybą. Wszystko było ok
                                              Dzieki wszystkim za pomoc
                                              W sumie już raz dostałem za ten temat plusa w postaci "pomógł" więc no problem :szeroki_usmiech , a darek93 tylko utwierdził mnie o słuszności tej koncepcji oraz że tak robią prawdziwi fachowcy.
                                              O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil

SKODA OCTAVIA Sales Sheet 1950'S k

Komentarz

• bubuDE
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 763
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Podobnie pisalismy juz o tym temacie: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#179283
                                                PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• heron
                                                  Drive
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 41

Zamieszczone przez tomekjmopl
                                                  Heron, może Cię zaskoczę, ale częste mycie w myjni bezdotykowej niszczy lakier i nie tylko, jak pieron - to jest przecież chemia jak skurczybyk :!: - reasumując czasem można sobie umyć auto bezdotykowo, ale na stałe nie polecam :wink:
                                                  tomekjmopl, tez mialem/mam takie obawy, ale w zasadzie to czy masz jakies dowswiadczenia potwierdzajace to co napisales? Bo cos mi sie wydaje, ze gdyby firmy produkujace piane aktywna nie zadbali o to zeby ich srodki rozpuszczaly tylko brud a lakieru nie tykaly, to stracilyby klientow i racje istnienia. Od razu mowie, ze nie reprezentuje zadnej takiej firmy ani myjni bezdotykowej
                                                  Pozdro,
                                                  Heron

Komentarz

Pracuję...